Ontspannen eten

foto Stuart Miles klein…. En toen heb ik die zak snoep leeggegeten. Schuldbewust kijkt ze me aan. Ze verwacht dat ik haar op d’r kop zal geven. Ik heb met haar te doen. Ik zie een beeld voor me waarbij ze zichzelf met de mattenklopper geeft: “Fout, fout, fout! Je hebt weer gesnoept. Dat zou je toch niet meer doen?” Ze is niet de enige; bijna al mijn klanten hebben zo’n stem. Ik voel niet de minste aandrang om haar inderdaad op d’r kop te geven en die stem te versterken.

Liever help ik haar om de milde stem te zoeken. De stem die haar zegt dat ze OK is, ook als ze een keer uit de bocht vliegt. De stem die haar helpt om bewust te genieten van eten, zodat eetbuien niet meer nodig zijn.

Want het tegenstrijdige is: veel mensen proberen hun gewicht of eetbuien te reguleren met strenge regels en veel zelfbeheersing. En juist die strategie werkt averechts. Want als je allemaal regels rond eten hebt, en van alles (juist de lekkerste dingen) niet mag: hoe kun je dan nog lekker eten? Hoe ga je dat volhouden? Er ontstaat juist heel veel stress, en lekkere dingen worden nog verleidelijker. Want verboden waar….

Terwijl de milde stem je helpt om voor jezelf te zorgen. Veel mensen gebruiken eten als troost of beloning. Ik heb daar geen bezwaar tegen; eten is immers lekker en daarmee een goede beloning. Mits je niet te veel eet. En juist door met volle aandacht te eten en jezelf toe te staan die beloning tot je te nemen, zorg je voor jezelf. Je behoefte aan troost of beloning is eerder voldaan en overeten is niet meer nodig. Je kunt ontspannen…

Veel klanten vinden dit spannend. Ze kunnen zich niet voorstellen dat het loslaten van die strenge regels zal werken. ‘Ga ik dan niet nog meer eten?’ En natuurlijk is dit spannend. De strenge regels leken immers dé bescherming tegen nog meer eetbuien en overgewicht. Toch werken ze uiteindelijk tegen je. Want die regels belemmeren je om te genieten en voor jezelf te zorgen. En daarmee stimuleren ze uiteindelijk het overeten.

Kijk maar eens naar mensen die makkelijk op gewicht blijven. Zij hebben kaders en gewoonten,  maar geen strenge regels. Als ze iets lekkers eten, genieten ze ervan. En ze stoppen met eten als ze genoeg hebben!

Ben jij ook klaar met alle stress rond diëten, eetbuien en gewicht? Wil jij ook een ontspannen relatie met eten? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ Deze groep start op 19 januari 2016 en gaat zeker door. Heb je liever individuele coaching? Ook dat is mogelijk. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Ken je iemand voor wie dit een interessante blog is? Stuur hem gerust door of deel hem op Social Media.

Foto met dank aan Stuart Miles via freedigitalphotos.net 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.
Gast
zaterdag 04 april 2020

Captcha afbeelding

Haarlem Counseling

Volg me nu ook op Facebook

Agenda

Online Workshop 3 tips om minder te snoepen
Woensdag 8 april 10.00-11.00

Training Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!
De volgende groep staat gepland voor september 2020

Ben je op zoek naar Therapie?

Handenvrijboom button

Haarlem Counseling

Titia Bakker
Atjehstraat 39
2022 BL Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: info@haarlemcounseling.nl

Beroepsverenigingen

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

linkedinfacebook

Top