Ik zie overal lekker eten!

image 2017 04 06 1Zie jij ook de hele dag lekker eten? Bij de koffie wordt een koekje geserveerd, op de balie staat een snoeppot, in de supermarkt liggen de blokjes kaas al klaar. En de lunchtafel staat zoals altijd vol met allerlei lekkers. Overal zijn verleidingen, en voor je het weet val je ervoor. Eigenlijk eet je iedere dag wel dingen die je niet echt wilde.

Als je dit patroon herkent, wordt je misschien snel getriggerd door verleidingen. Bij jou geldt dan: eten zien = eten. En dit gaat heel automatisch. Voordat je het weet, heb je in de supermarkt al een blokje kaas op. Direct daarna vraag je je af: ‘waarom deed ik dat nou?’

Dat komt doordat het bij jou een automatisme is. Je ziet de kaas, en voordat je er bewust over na hebt gedacht, heb je het al op. Het is een reflex, zeg maar.

 

Gelukkig kan het ook anders.
Want je kunt leren om met verleidingen om te gaan. Het automatisme dat er nu is, kun je ook weer afleren.

Hoeveel zal dat jou helpen?
Als je die onbewust snoepmomenten over kunt slaan? En dat je alleen snoept nog op momenten dat je er echt voor kiest en er volop van geniet. Ook jij kan dit leren. Ik zal eerlijk zijn: zeker in het begin is dit niet makkelijk. Maar als hem te pakken hebt…. Dan wordt het steeds makkelijker. 

Een eerste stapje
Je kent vast de volgende situatie wel. Je bent op een verjaardag en de pinda’s staan voor je neus. Je eet maar door van die pinda’s. Niet omdat je ze zo lekker vindt, en ook niet omdat je honger hebt. Maar ze staan zo verleidelijk voor je neus….

Ik had hier vroeger ook last van. Totdat ik doorkreeg hoe het werkte. Ik wilde dat onbewuste eten helemaal niet! Sindsdien help ik mezelf een handje. Ik verplaats de pinda’s als ik ze te verleidelijk vind. Naar het andere einde van de tafel of achter een vaasje. Als ze maar uit het zicht zijn! Want dan is de verleiding ook weg, en hoef ik me niet de hele tijd in te houden.

In eerste instantie moest ik hier wat lef voor ontwikkelen. Kan dat wel? Wat zullen ze wel niet vinden? Nou, in de praktijk vinden mensen het prima. Is het gewoon één van die rare eigenschappen die ik toch al heb. Ik kies wel bewust wanneer ik het doe. Als ik voor het eerst ergens op bezoek ben, dan doe ik het niet. Dan wil ik eerst de relatie bouwen. En dan moet ik dus wat meer moeite doen om me te beheersen met die pinda’s.

Hoe is dat voor jou?
Ben jij je bewust wanneer je wordt getriggerd om meer te eten dan je eigenlijk wilt? Welke oplossingen gebruik jij daarvoor? 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.
Gast
vrijdag 18 oktober 2019

Captcha afbeelding

Haarlem Counseling

Volg me nu ook op Facebook

Agenda

Training Afvallen? Emo-eten? Wees aardig voor jezelf!
Groep maandagavond 23 sept 2019:
Nog 1 plek beschikbaar!
Meld je snel aan

Informatieavonden gewichtscoaching
2e donderdag van de maand: 19.30-21.00
Donderdag 10 oktober
Donderdag 14 november 
Donderdag 12 december

Terugkomen oud-deelnemers
4e donderdag van de maand: 19.30-21.30
Donderdag 26 september
Donderdag 31 oktober
Donderdag 21 november

Ben je op zoek naar Therapie?

Handenvrijboom button

Haarlem Counseling

Titia Bakker
Atjehstraat 39
2022 BL Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: info@haarlemcounseling.nl

Beroepsverenigingen

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

linkedinfacebook

Top