Kom ik ooit van die eetbuien af?

Wanhopig verkleindMadelon is echt wanhopig als ze zich bij me aanmeldt vanwege eetbuien. Ze probeert al jaren af te vallen en heeft al allerlei diëten geprobeerd. En eigenlijk is haar stress rond eten alleen maar groter geworden. Want ze weet toch wat ze moet doen? En waarom lukt het dan niet?

Onbedwingbare trek
Wat is er aan de hand? Madelon is ongeveer 15 kilo te zwaar. Overdag lukt het haar goed om gezond te eten. Maar als ze ’s avonds eindelijk tijd voor zichzelf heeft…. Dan krijgt ze onbedwingbare trek. En voordat ze het doorheeft, heeft ze roomijs op, en chocoladepasta, en chips. Ze snapt niet waarom ze dit doet. Heeft ze dan zo weinig discipline?

Geen gebrek aan discipline
Ik vermoed dat discipline niet Madelon’s probleem is. Dat kom ik eigenlijk maar zelden tegen bij m’n klanten. Ik weet dat eetbuien vaak een reactie zijn op stress die zich gedurende de dag heeft opgebouwd. Dat maakt het ook zo ongrijpbaar. Want juist als de druk eraf is, komt de eetbui.

Stress als oorzaak van de eetbuien
Samen kijken we wat haar stress geeft. Ze heeft een leuke, maar ook drukke baan in een ambitieuze organisatie. En ze voelt zich snel verantwoordelijk; ze wil haar deadlines halen en haar collega’s niet in de steek laten. Dus als een collega een vraag of een probleem heeft, staat ze klaar. En bij een deadline zal ze niet snel zeggen dat ze in de knel komt met ander werk. Dan maar een tandje bij! Op deze manier bouwt ze stress op. Stress die voor haar zo normaal is, dat ze er niet bij stilstaat. Maar die ze ’s avonds wel ontlaadt via een eetbui.

Beter voor zichzelf zorgen
Madelon besluit dat ze beter voor zichzelf wil zorgen en dat ze vaker ‘nee’ wil zeggen. Dat vindt ze in de praktijk nog best moeilijk. Kan ze dat wel maken? Is ze nu niet onaardig? Gelukkig merkt ze dat de reacties in de praktijk nogal meevallen. Sommige collega’s vinden het inderdaad jammer als ze hen niet uit de brand helpt. Maar ze zoeken ook snel een andere oplossing.

Vrolijker en meer energie
Madelon merkt dat ze ’s avonds vrolijker thuiskomt nu ze overdag beter voor zichzelf zorgt. Ze heeft nog wat energie over, en ploft niet meer uitgeput op de bank. De drang om te overeten wordt langzaam minder.
Ze merkt dat ze ook op andere vlakken haar behoeften beter aangeeft. Als ze een afspraak heeft met een vriendin, zegt ze direct wat ze zelf wil. Voorheen wachtte ze af wat haar vriendin wilde, en paste ze zich aan. En ze laat haar vriend een probleem met de bank oplossen. Vroeger was ze direct in actie gekomen.

De drang tot overeten neemt af
Al met al merkt ze dat ze vrolijker en meer ontspannen is. Ze heeft meer energie als ze ’s avonds thuiskomt. En de drang om te overeten wordt langzaam minder. Ze valt af. En langzaam ebt ook haar stress rond eten weg. Ze begint erop te vertrouwen dat ze iets lekkers kan nemen, en dan ook weer kan stoppen. Doorschieten naar veel te veel is niet meer nodig.

Wil jij ook van je eetbuien af? Emotie-eten nu in de aanvullende verzekering. 
Op deze manier heeft Madelon grip gekregen op haar eetbuien en een ontspannen relatie met eten ontwikkeld. Wil jij dat ook? Behandeling voor emotie-eten kan nu ook via de aanvullende verzekering. Heb jij zo’n verzekering? Dan is er een grote kans dat een deel van jouw kosten worden vergoed. Kijk hier wat jouw mogelijkheden zijn.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een vrijblijvende kennismaking of kijk voor meer info over het traject.

Ken je meer mensen voor wie deze blog interessant is? Stuur hem gerust door!
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.
Gast
vrijdag 18 oktober 2019

Captcha afbeelding

Haarlem Counseling

Volg me nu ook op Facebook

Agenda

Training Afvallen? Emo-eten? Wees aardig voor jezelf!
Groep maandagavond 23 sept 2019:
Nog 1 plek beschikbaar!
Meld je snel aan

Informatieavonden gewichtscoaching
2e donderdag van de maand: 19.30-21.00
Donderdag 10 oktober
Donderdag 14 november 
Donderdag 12 december

Terugkomen oud-deelnemers
4e donderdag van de maand: 19.30-21.30
Donderdag 26 september
Donderdag 31 oktober
Donderdag 21 november

Ben je op zoek naar Therapie?

Handenvrijboom button

Haarlem Counseling

Titia Bakker
Atjehstraat 39
2022 BL Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: info@haarlemcounseling.nl

Beroepsverenigingen

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

linkedinfacebook

Top