Ga ervoor! Ook met een pondje meer!

groeiAfgelopen zondag keek ik Obese. Tatjana is prachtig afgevallen, haar zelfvertrouwen is gestegen en ze heeft geleerd haar emoties te uiten in plaats van weg te eten. Fantastische resultaten! Ik schrok echter van een stelling van de programma-makers: “Nu Tatjana is afgevallen, kan ze haar persoonlijke doelen realiseren.” Eigenlijk zeiden ze hier dat persoonlijke doelen pas behaald kunnen worden als je slank bent. Zolang je een pondje te zwaar bent, kun je je doelen blijkbaar niet bereiken en kun je niet gelukkig in het leven staan.

Ik ben bang dat niet alleen de programma-makers dit geloven, maar ook veel mensen met overgewicht. Ik zie veel klanten met voornemens als: ‘Ik ga …. als ik slank ben.’ Of mensen met een stille overtuiging: ‘Ik ben pas OK als ik slank ben (en nu dus niet…).’

Kloppen deze stellingen wel? Kun je pas groeien, je eigen doelen bereiken of gelukkig zijn als je slank bent? Gelukkig niet! En waarom zou je gelukkig zijn uitstellen totdat je slank bent? De meeste doelen en wensen hebben niets met gewicht te maken. Zingen (één van Tatjana’s grootste wensen) kan prima met een pondje meer. Goed zijn in je werk, een leuke moeder zijn, nieuwe vaardigheden leren, het kan allemaal zonder slank te zijn.

Helaas wordt het zelfvertrouwen van iemand met overgewicht in onze maatschappij vaak wel beïnvloed door het gewicht. Dat heeft te maken me het stigma dat op overgewicht rust. Uitspraken als ‘eigen schuld’ of ‘dan moet je maar niet zoveel eten’ worden makkelijk gebruikt. Meestal door mensen die nog nooit met hun gewicht geworsteld hebben. Helaas hebben dit soort uitspraken wel een negatieve invloed als je overgewicht hebt.

En toch….

Je zelfvertrouwen en geluk groeien als je je doelen bereikt. En als je goed bent in wat je doet. En als je ziet dat mensen je waarderen om wie je bent, en niet om hoe je eruit ziet.

Dus: wat vind jij écht belangrijk in het leven? Wat is jouw wens of doel? Kun je daar nu al mee beginnen? Welk eerste stapje kun je zetten om dat doel te bereiken? Die eerste stap hoeft niet groot te zijn, als je maar begint. De rest volgt daarna. En begin! Ongeacht je gewicht. Want je bent zoveel meer dan die pondjes!

Ik ben benieuwd wat jouw doel is! Wat wordt jouw eerste stapje? Maak het zo concreet mogelijk, dan ga je het echt doen. Of ben je al bezig om jouw doel te bereiken? Hoe doe je dat? Schrijf het hieronder op, en inspireer anderen!

 

Reacties 4

Gast - jeroen op vrijdag 08 mei 2015 00:00

Ik kan je volgen en vrees dat de stelling van de programmamakers ook een commerciële is.\n\nIk vind het een feest om te ervaren dat ik weer wat ben afgevallen. Dat is echt genieten. En als ik weer wat aankom ook goed hoor. take it easy en geniet!

Ik kan je volgen en vrees dat de stelling van de programmamakers ook een commerciële is.\n\nIk vind het een feest om te ervaren dat ik weer wat ben afgevallen. Dat is echt genieten. En als ik weer wat aankom ook goed hoor. take it easy en geniet!
Gast - Titia Bakker op vrijdag 08 mei 2015 18:21

Hallo Jeroen, \n\nFijn om te horen dat het goed lukt om af te vallen. En dat je ongeacht je gewicht happy met jezelf bent. Daar gaat het om!\n\nGroetjes,\nTitia Bakker

Hallo Jeroen, \n\nFijn om te horen dat het goed lukt om af te vallen. En dat je ongeacht je gewicht happy met jezelf bent. Daar gaat het om!\n\nGroetjes,\nTitia Bakker
Gast - nelleke ketel op vrijdag 09 oktober 2015 04:50

Met een vriendin deel ik elke dag, via de whats app, of ik iets gedaan heb wat me gelukkig maakt: we wisselen bijvoorbeeld uit yes 0 1 2 3. Yes betekent : ik heb mijn yoga gedaan vandaag, 0 betekent ik heb een rust moment ingebouwd. 123 betekent: ik heb 3 dingen gedaan die me gelukkig maken. We geven ons zelf voor elk ding een klopje op onze eigen schouder.

Met een vriendin deel ik elke dag, via de whats app, of ik iets gedaan heb wat me gelukkig maakt: we wisselen bijvoorbeeld uit yes 0 1 2 3. Yes betekent : ik heb mijn yoga gedaan vandaag, 0 betekent ik heb een rust moment ingebouwd. 123 betekent: ik heb 3 dingen gedaan die me gelukkig maken. We geven ons zelf voor elk ding een klopje op onze eigen schouder.
Gast - Titia Bakker op vrijdag 23 oktober 2015 12:12

Wat een mooie methode, Nelleke! Het is fijn om jezelf schouderklopjes te geven voor je successen!

Wat een mooie methode, Nelleke! Het is fijn om jezelf schouderklopjes te geven voor je successen!
Gast
vrijdag 18 oktober 2019

Captcha afbeelding

Haarlem Counseling

Volg me nu ook op Facebook

Agenda

Training Afvallen? Emo-eten? Wees aardig voor jezelf!
Groep maandagavond 23 sept 2019:
Nog 1 plek beschikbaar!
Meld je snel aan

Informatieavonden gewichtscoaching
2e donderdag van de maand: 19.30-21.00
Donderdag 10 oktober
Donderdag 14 november 
Donderdag 12 december

Terugkomen oud-deelnemers
4e donderdag van de maand: 19.30-21.30
Donderdag 26 september
Donderdag 31 oktober
Donderdag 21 november

Ben je op zoek naar Therapie?

Handenvrijboom button

Haarlem Counseling

Titia Bakker
Atjehstraat 39
2022 BL Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: info@haarlemcounseling.nl

Beroepsverenigingen

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

linkedinfacebook

Top